Skip to main content

Dit zijn de belangrijkste pensioenkeuzes: ‘Geen keuze is ook een keuze’

Jouw pensioen kan je naar eigen wens inrichten. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Aangezien de beslissingen die je neemt definitief zijn, is het essentieel dat je ze zorgvuldig neemt. Daarom bespreekt onze pensioenexpert Jan van Harten de belangrijkste keuzes.

1. Pensioendatum kiezen

Je pensioen start op een vooraf vastgestelde datum, meestal 68 jaar, hoewel dit kan verschillen. Oude pensioenregelingen kunnen nog steeds uitkeren vanaf 65 of eerder. En de afgelopen jaren was de pensioenleeftijd een tijdje 67 jaar. Daarnaast is er de AOW-leeftijd, die momenteel op 67 jaar ligt. Jij bepaalt echter zelf de datum waarop je met pensioen gaat. Dat kan de AOW-datum zijn, maar ook eerder of later.

2. Partnerpensioen aanpassen

In veel pensioenregelingen bouw je een partnerpensioen op. Dat wordt uitgekeerd aan je partner, nadat jij bent overleden. Er zijn meerdere mogelijkheden met het partnerpensioen. Als je een partner hebt, kun je ervoor kiezen om het partnerpensioen te verhogen door een deel van je ouderdomspensioen in te ruilen. Als je juist denkt dat je partner het partnerpensioen niet volledig nodig heeft, kun je het partnerpensioen omzetten in extra ouderdomspensioen voor jezelf. Als je geen partner hebt, kan het partnerpensioen volledig omgezet worden in jouw ouderdomspensioen.

3. Variëren in uitkering

Je kunt ervoor kiezen om aanvankelijk een hoger pensioen te ontvangen en later minder. Dat noemen we variatie in uitkering (hoog/laag-constructie) en kan aantrekkelijk zijn als je in de eerste jaren van je pensioen meer financiële ruimte wilt.

4. Overbruggingspensioen

Als je voor de AOW-leeftijd met pensioen gaat, kan er sprake zijn van een inkomensval. Je kan die opvangen door een deel van je pensioen eerder uit te laten keren. Zo’n overbruggingspensioen kan je overigens ook combineren met de hoog/laag-constructie, zodat je extra inkomen hebt in de eerste pensioenjaren.

5. Kapitaal omzetten in pensioen

Als je een ‘eindloon- of middelloonregeling’ hebt gehad, dan staat de hoogte van je pensioenuitkering vast. Maar als je een kapitaal hebt opgebouwd moet je in actie komen op de pensioendatum. Met het kapitaal moet je een pensioenuitkering ‘aankopen’. De hoogte van je pensioen hangt ervan af hoeveel pensioen je op jouw pensioendatum kunt kopen.

Je pensioenuitvoerder doet je een aanbod, maar het kan lonen om de markt te verkennen en mogelijk bij een andere uitvoerder een gunstiger pensioen aan te kopen. Er bestaat ook de mogelijkheid om te kiezen voor een beleggingspensioen, waarbij geld wordt belegd en de hoogte van de uitkering daardoor kan variëren.

Geen keuze is ook een keuze

Onthoud goed dat de keuze die je maakt blijvend is. Niet kiezen betekent automatisch de standaardoptie accepteren, die mogelijk niet aansluit bij je persoonlijke wensen. Het is dus verstandig om een goed plan te maken en de impact van je keuzes door te rekenen.

Voor hulp bij beslissingen over je pensioen ondersteunen wij je graag. Klik hier om daarover meer te lezen.

Recente berichten

Deze juridische documenten heb je nodig als zelfstandige

| Algemene voorwaarden, easeley, ZZP | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…
Colum Michel

Visie van Verheij | Wat weet jouw partner over jouw leven als zzp’er?

| easeley | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…
Dé verschillen tussen de BAV en AVB

Dit zijn de verschillen tussen een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering

| AVB, BAV | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…