Skip to main content

Wat zou je moeten regelen als je start als zelfstandig ondernemer?

De zoektocht die je moet afleggen naar het ondernemerschap is vol hobbels. Eerst heb je een lange weg afgelegd voordat je een keuze hebt gemaakt. Daarna krijg je allemaal goed bedoelde informatie wat je allemaal niet of wel moet doen om je zoveel mogelijk te beschermen tegen risico’s die je op je pad krijgt. Vreemd, want ondernemerschap wordt omringd door risico’s en daar he je bewust voor gekozen.

Wat moet je voorlopig niet regelen

Veel adviseurs dringen aan op het regelen van je pensioen als zp’er. Voorlopig is daar geen enkele reden toe. Ga eerst geld verdienen, hou je administratie op orde en verdiep je de komende tijd eens in alles wat met je oude dag te maken heeft. Kun je meedoen aan de Fiscale Oudedags Reserve, heb je een risicoverzekering nodig zodat bij overlijden je partner een uitkering krijgt, heb jezelf misschien spaargeld, enz. enz. Als je dan een paar maanden onderweg bent, dan pas kun je bepalen of het op dit moment als zinvol is om iets aan je pensioen te doen. Dit is ook van toepassing op een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Als je met plannen rond loopt om voor jezelf te beginnen, dan is de eerste stap naar de KvK. Oriënteer je daar over de mogelijkheden (eenmanszaak, besloten vennootschap, v.o.f.) en maak na het invullen van een online formulier een afspraak om verder te praten over de mogelijkheden. Een inschrijving bij de KvK is noodzakelijk om je ondernemer te mogen noemen.

Aansprakelijkheid

Als eenmanszaak, wat de meest voorkomende vorm is bij zelfstandig ondernemers (ZP’er) ben je in privé aansprakelijk voor alles wat er gebeurt binnen je bedrijf. Er is dus geen verschil tussen je privévermogen en dat van je bedrijf. Mensen die zakelijk menen geld van je tegoed te hebben, kunnen dit dus ook privé bij je halen

Verzekeringen

Laat je goed voorlichten welke verzekeringen je nodig hebt, want ook dit moet je natuurlijk allemaal zelf regelen. Kies alleen voor die verzekeringen waarvan denkbaar is dat je die nodig hebt. Dit kan zijn een:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of in combinatie met een
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Inventaris en goederen
  • Eventueel een dekking voor je IT-apparatuur

Voorlopig zijn dit de meest noodzakelijke verzekeringen, naast de zorgverzekering die iedereen wettelijk dient te hebben. Zoals eerder gezegd, arbeidsongeschiktheid is een belangrijk element, maar kijk hiernaar als je een goede start hebt gemaakt.

Administratie

Voor veel zelfstandigen is de administratie geen hobby en tijdrovend. Toch is het van groot belang om op voorhand je administratie goed in te richten, als is het maar in een Excel bestand. Het kan natuurlijk ook met een handige online tool maar de ervaring leert dat als je het de eerste maanden zelf doet, je ook precies weet wat er speelt. Je hebt direct overzicht over je inkomsten, je uitgaven, je btw-aangifte, etc. Zorg voor een goed op orde zijnde urenregistratie, je in- en verkoopfacturen, eventueel je kilometerregistratie, bonnetjes en bankafschriften. Als je dit niet per maand op orde hebt en je moet een halfjaar later een inhaalslag maken, dan voelt dat hetzelfde als je huiswerk vroeger in je schoolperiode.

Bankrekening

Alhoewel je niet verplicht bent een zakelijke bankrekening te openen, staat het wel professioneler als je die wel hebt. Je opent heel makkelijk een bankrekening op je bedrijfsnaam bij een bank naar keuze. Veel Zp’er hebben een bankrekening bij KNAB tegen acceptabele kosten. Zo blijf je ook zakelijk en privé gescheiden houden en dat is voor een helder overzicht wel zo makkelijk.

Belastingen

Met je eenmanszaak betaal je jaarlijks inkomstenbelasting en omzet belasting, naar keuze   per maand, kwartaal of jaar. Als je verwacht winst te maken, dan ziet belastingdienst je als ondernemer en dat kan jou belastingvoordeel opleveren. Je moet hierbij denken aan de mkb-winstvrijstelling en aftrek voor zelfstandigen.  Als startende ondernemer profiteer je daarnaast van startersaftrek. Ook zijn er diverse subsidieregelingen die de moeite van het uitzoeken waard zijn.

Vervoer

Als er iets is wat we in de afgelopen twee jaar corona wel hebben geleerd, is dat reizen vaak onnodig is. Waar je vroeger een uur in de auto zat om een klant te bezoeken, 1,5 uur een kennismakingsgesprek en weer een uur terug, hebben we nu wel het besef dat dit vaak vriendelijker en efficiënter kan. Voordat je privé of een zakelijke auto aanschaft moet je goed bepalen of dit zinvol is. Een leasecontract ga je meestal aan voor langere duur en een auto kopen doet je bedrijfsvermogen slinken. Een goed advies hiervoor is meestal zinvol.

Recente berichten

Uitlooprisico aansprakelijkheids verzekering: wat houdt het in?

| easeley, Verzekeringen, ZZP | No Comments
Het uitlooprisico gaat over schade dat plaatsvond nadat je een verzekering hebt stopgezet, maar waar je pas later een claim van ontvangt. In dit artikel…
Colum Michel

Visie van Verheij | Eenzaamheid onder zzp’ers

| easeley | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke…

Inlooprisico aansprakelijkheids verzekering: wat is het?

| easeley, Verzekeringen, ZZP | No Comments
Het inlooprisico gaat over schade die plaatsvond voordat je een verzekering afsloot, maar waar je pas later een claim van ontvangt. In dit artikel lees…