Skip to main content

Column Michel | Weet welke grenzen je kan passeren op vakantie

In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke grenzen je kan passeren op vakantie.

Wéér betrapte ik mezelf erop, nu de zomervakantie voor de deur staat. Met easeley maken we op dit moment een mooie groei door. Daarom zijn we ook bij easeley op zoek naar nieuwe medewerkers.

Zodra we die extra nieuwe mensen hebben gevonden, zo zei ik onlangs, gaan we echt een keer op vakantie zónder dat ik op mijn laptop zal kijken.

Maar heel eerlijk gezegd klopt daar natuurlijk niets van. Ik houd mezelf eigenlijk alleen maar voor de gek. Want ik weet dondersgoed dat ik toch weer af en toe met het werk bezig zal zijn, ook al zijn we op vakantie.

Een telefoontje plegen. Een mailtje beantwoorden. Het gaat hoe dan ook gebeuren.

Is dat erg? Ik denk het niet, maar wees in elk geval eerlijk tegen jezelf en je vakantiegenoten. Iedere ondernemer en zzp’er die met hart en ziel aan zijn business werkt, kan nou eenmaal zijn werk niet zomaar loslaten. Daarvoor is het nou eenmaal een te groot onderdeel van je leven. Of misschien zelfs van wie je bent als mens.

Ik ken dan ook geen ondernemer die op vakantie gaat, vier weken onbereikbaar is en geen enkele keer naar de mail kijkt.

Toch is het goed om tijdens de vakantie in elk geval afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken, hoe lastig dat misschien ook lijkt.

Ik denk dat hiervoor de 80/20-regel een goede norm is, zoals die wel vaker terugkomt in het ondernemersleven. 80 procent van de tijd moet je van de vakantie kunnen genieten, maximaal 20 procent van de tijd mag je oog hebben voor je zakelijke telefoon en laptop.

Hoe je dan omgaat met al die geweldige ingevingen tijdens de vakantie? De beste ideeën ontstaan immers als je hoofd (enigszins) leeg is. Mijn tip: schrijf ze direct op, desnoods op een bierviltje van de kroeg waar je zit. Maar ga niet in week 2 van je vakantie de plannen tot in detail uitwerken, hoe mooi die plannen op dat moment ook lijken. Dan passeer je een grens die je niet moet willen passeren tijdens een vakantie.

(Om mezelf te herinneren aan mijn eigen tips en om te voorkomen dat ik mezelf nog langer voor de gek houd, heb ik de column geprint en vast in mijn koffer gedaan).

Recente berichten

Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen wordt 195 euro per maand

| arbeidsongeschiktheid, easeley, ZZP | No Comments
Het is al jaren onderwerp van gesprek onder zelfstandigen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze maand is het wetsvoorstel daarvoor gepubliceerd. Vind hier de belangrijkste punten over…
Colum Michel

Column Michel | Weet welke grenzen je kan passeren op vakantie

| easeley, ZZP | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke…

De kosten van een BAV

| BAV | No Comments
De kosten voor een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering zijn onderhevig aan diverse elementen die een rol spelen, zoals de hoogte van de verzekerde sommen verzekerde bedragen, je beroep…