Skip to main content

Visie van Verheij | Verplichte AOV? Laat je niet gek maken

In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering? Laat je niet gek maken.

De kans is groot dat na de zomer het definitieve wetsvoorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers in de Tweede Kamer ligt. Waarschijnlijk worden zelfstandigen vanaf 1 januari 2027 verplicht om een (maximale) maandelijkse premie van zo’n 200 euro daarvoor te betalen.

De wet wordt door traditionele en ‘agressieve’ aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aangegrepen om zzp’ers gek te draaien en op te jagen. Zelfstandigen wordt verteld dat ze nú een verzekering moeten afsluiten, want anders móét je straks de verzekering van het UWV afsluiten.

Terwijl: het kabinet onderzoekt nog of zelfstandigen mogen kiezen tussen een verzekering bij een commerciële partij of de verzekering van het UWV. En bovendien, het duurt zeker nog tweeënhalf jaar voordat deze verplichte AOV er mogelijk komt. Er is dus nog best veel tijd om je er rustig in te verdiepen.

Want dat je als ondernemer moet zorgen voor een goede voorziening als je ziek of arbeidsongeschiktheid raakt, dat staat als een paal boven water. Maar dat kan op een andere manier dan de eerder genoemde aanbieders je laten geloven.

Hoe je een goede voorziening voor arbeidsongeschiktheid optuigt? Welke factoren je laat meewegen? Mijn visie ziet er (in het kort) als volgt uit:

  1. De meeste zelfstandigen die ziek of tijdelijk arbeidsongeschikt worden, zijn binnen vijf jaar weer ‘up and running’. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering tot aan je pensioen, zoals vaak wordt aangeboden, is een onnodig dure optie. Een vergoeding voor maximaal 5 jaar is ook prima én een stuk betaalbaarder.
  2. De meeste zelfstandigen hebben geen hoge vaste lasten en kunnen zich daarom relatief goedkoop verzekeren, omdat ze geen hoge maandelijkse uitkering nodig hebben. Ga eens op de bekende regenachtige zondagmiddag zitten om een overzicht te maken welke verplichtingen je nog hebt als je ziek wordt. Het bedrag zal je verbazen. Sluit voor dit bedrag een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.
  3. Veel zelfstandigen gaan verstandig om met hun geld en houden wat achter de hand voor slechtere tijden. Bereken daarom hoe lang je zonder uitkering van een verzekering kan. Ook dat scheelt in de premie.

Verder nog 2 algemene tips:

–> Laat je onderneming de premie voor arbeidsongeschiktheid betalen, dan zijn dit kosten die je van de omzet kan aftrekken (en je belastbaar inkomen dus lager wordt).

–> Heb je ziekte al opgenomen in je algemene voorwaarden? Bijvoorbeeld dat je een ander mag inzetten, als jij er niet bent. Dan heb je in elk geval nog wat omzet als je ziek bent.

Om een lang verhaal kort te maken: ga zinvol en zorgvuldig om met een belangrijke voorziening als de arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar blijf je eigen verstand gebruiken. Partijen die ik daarom aanraad en met wie wij samenwerken zijn: SharePeople, SamSamkring, Movir en Centraal Beheer.

Recente berichten

Uitlooprisico aansprakelijkheids verzekering: wat houdt het in?

| easeley, Verzekeringen, ZZP | No Comments
Het uitlooprisico gaat over schade dat plaatsvond nadat je een verzekering hebt stopgezet, maar waar je pas later een claim van ontvangt. In dit artikel…
Colum Michel

Visie van Verheij | Eenzaamheid onder zzp’ers

| easeley | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke…

Inlooprisico aansprakelijkheids verzekering: wat is het?

| easeley, Verzekeringen, ZZP | No Comments
Het inlooprisico gaat over schade die plaatsvond voordat je een verzekering afsloot, maar waar je pas later een claim van ontvangt. In dit artikel lees…