Skip to main content

Visie van Verheij | Hoe blijf je als ondernemer op het rechte pad?

In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: hoe blijf je als ondernemer op het rechte pad?

Bij de start als zelfstandige weet je precies waar je naartoe wil. Je kent het gat in de markt. Je weet waar jouw sterke en zwakke punten liggen. En je hebt een goed beeld van het werk dat je wel én niet leuk vindt.

Eenmaal aan de gang doen zich allerlei ‘unieke’ kansen voor en neem je klussen aan omdat je simpelweg omzet nodig hebt. Je laat je — om wat voor reden dan ook — verleiden om toch werk aan te nemen waar je diep vanbinnen niet gelukkig van wordt.

Veel zelfstandigen dwalen zo af van het pad dat ze voor ogen hadden toen ze begonnen met ondernemen. Dat is niet gek of iets om je voor te schamen. Het overkomt iedereen, vaak zelfs meerdere keren in je leven als zelfstandige.  

Kritische vragen

Het belangrijkste is dat je leert om snel te herkennen dat je niet het juiste pad aan het bewandelen bent en de koers zo verlegt dat je weer de goede richting op gaat.

Hoe je dat doet? Ik heb ooit de waardevolle tip gekregen om op maximaal één A4’tje antwoord te geven op de volgende drie vragen:

  1. Wie ben je?
  2. Wat doe je?
  3. Wat wil je bereiken?

Leg het A4’tje op je bureau, pak hem op een vast moment erbij — bijvoorbeeld elke vrijdagmiddag of iedere eerste maandag van de maand — en stel jezelf een paar kritische vragen.

Sluit het werk dat ik momenteel doe aan bij de antwoorden die ik heb gegeven? Welk werk wel en waarom? Welk werk niet, waarom en wat is er nodig om dat te veranderen? Vertaal vervolgens de antwoorden naar zo concreet mogelijke actiepunten, zodat je er direct mee aan de slag kan.

Zo herken je tijdig dat je afdwaalt en kan je razendsnel bijsturen. Je maakt er werk van om op het rechte pad te blijven. En dat is de enige route naar een succesvol én gelukkig leven als zelfstandige.

Recente berichten

Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen wordt 195 euro per maand

| arbeidsongeschiktheid, easeley, ZZP | No Comments
Het is al jaren onderwerp van gesprek onder zelfstandigen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze maand is het wetsvoorstel daarvoor gepubliceerd. Vind hier de belangrijkste punten over…
Colum Michel

Column Michel | Weet welke grenzen je kan passeren op vakantie

| easeley, ZZP | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke…

De kosten van een BAV

| BAV | No Comments
De kosten voor een beroeps­aansprakelijkheids­verzekering zijn onderhevig aan diverse elementen die een rol spelen, zoals de hoogte van de verzekerde sommen verzekerde bedragen, je beroep…