Prinsjesdag: dit zijn de belangrijkste gevolgen voor zzp’ers
Op Prinsjesdag 2023 werden er weinig nieuwe plannen gepresenteerd die impact hebben op zzp’ers en ondernemers. Het kabinet is immers demissionair sinds de val in juli. Toch zijn er voldoende plannen voor 2024 die gevolgen hebben voor zzp’ers en ondernemers. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.
Uit alle plannen die gepresenteerd werden op Prinsjesdag 2023 wordt duidelijk dat zelfstandigen met een lager inkomen in 2024 onderaan de streep minder belasting zullen betalen, hogere inkomens gaan meer betalen. Onder hogere inkomens vallen mensen die meer dan 90.000 euro bruto per jaar verdienen.
Zelfstandigen krijgen in 2024 te maken met een aantal veranderingen, zoals de verlaging van de mkb-winstvrijstelling en verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek. Door het pakket aan koopkrachtmaatregelen, zoals verhoging van de arbeidskorting, gaan zzp’ers met een laag- tot middeninkomen er voorlopig wel op vooruit.
Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor zelfstandigen in 2024:
1. Verlaging mkb-winstvrijstelling
Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag 2023 één nieuwe maatregel die serieuze impact heeft op zzp’ers en ondernemers: de mkb-winstvrijstelling wordt afgebouwd. De vrijstelling daalt van 14 procent naar 12,7 procent. Ondernemers moeten daardoor in 2024 over een groter deel van hun winst belasting betalen.
2. Zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd
Al eerder is begonnen met de afbouw van de zelfstandigenaftrek. Dit is een regeling, waardoor je een bepaald bedrag mag aftrekken van je winst voor je inkomstenbelasting afdraagt. Daardoor betaal je minder belasting. Deze aftrekpost wordt al enkele jaren verminderd. In 2023 mag je 5.030 euro aftrekken, in 2024 is dat 3.750 euro. De zelfstandigenaftrek is in 2027 nog maar 900 euro.
3. Onbelaste reiskostenvergoeding naar 23 cent
De onbelaste reiskostenvergoeding per kilometer gaat in 2024 opnieuw omhoog. Dit jaar mag je 0,21 euro per kilometer aftrekken, in 2024 is dat 0,23 euro. Voor zelfstandigen die veel onderweg zijn met de auto, kan dat bedrag elk jaar behoorlijk oplopen. Voor ondernemers die werknemers hebben, betekent het dat je als werkgever per zakelijke kilometer 23 cent per kilometer kan vergoeden.
4. Minder belastingvrij schenken aan werknemers
Werkgevers kunnen belastingvrij extra’s schenken aan werknemers. Denk aan kerstpakketten of een bonus. In 2024 gaat de vrije ruimte binnen de zogeheten werkkostenregeling (WKR) omlaag ten opzichte van 2023. Om de werkgeverslasten te verlagen en investeringen aantrekkelijk te maken, werd voor 2023 de WKR tijdelijk verruimd naar 3 procent. In 2024 wordt de vrije ruimte in de WKR 1,92 procent, tot een loonsom van 400.000 euro.
Om het heel concreet te maken: in 2024 is de vrije ruimte 7.680 euro. Bij 8 werknemers die samen 400.000 euro verdienen, is een extra onbelaste vergoeding van 650 euro per werknemer mogelijk.
5. STAP-budget geschrapt
Veel zzp’ers gebruikten het STAP-budget voor het volgen van opleidingen of cursussen. Vanaf 2024 wordt het STAP-budget geschrapt. Een opleiding en cursus kan je nog wel als zakelijke kosten opvoeren, maar hiervoor gelden strenge regels. De scholingskosten worden alleen als zakelijk gezien als het bedoeld is om bestaande vakkennis op peil te houden.
6. Twee tarieven box 2
Als je minimaal 5 procent van de aandelen hebt van een bv, moet je inkomstenbelasting betalen over de winst die je uitkeert aan jezelf als directeur-grootaandeelhouder (dga). Dit valt onder box 2. Op dit moment is er één tarief daarvoor, namelijk 26,9 procent. In 2024 komen er twee tarieven: over de eerste 67.000 euro betaal je straks 24,5 procent, daarboven 31 procent.
7. Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering: ja of nee?
Het kabinet wil een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen invoeren. De verwachting is dat dit wetsvoorstel in het voorjaar van 2024 wordt ingediend bij de Tweede Kamer. De huidige minister van Sociale Zaken mag ook demissionair doorwerken aan deze plannen, is onlangs bepaald. Het staat dus nog niet vast dat er een verplichte aov komt voor zelfstandigen. De verkiezingen en de samenstelling van het nieuwe het kabinet hebben hier ook nog impact op.
Hier lees je meer over de huidige plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.