Skip to main content

Een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers? Die bestaat echt!

Als freelancer of eigenaar van een bedrijf ben je niet automatisch verzekerd voor het geval je arbeidsongeschikt raakt. Ondanks de grote mogelijke financiële gevolgen, sluiten veel ondernemers zo’n verzekering niet af. Een belangrijke reden zijn de hoge maandelijkse premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Michel Verheij, oprichter van easeley, legt uit hoe je het op een betaalbare manier kan regelen.

Vier op de tien zzp’ers heeft geen voorziening voor arbeidsongeschiktheid, blijkt uit cijfers van het CBS. Het grootste deel van die ondernemers zal diep vanbinnen beseffen dat het goed is om eens in de arbeidsongeschiktheidsmaterie te duiken, maar laat dat telkens na. Te veel gedoe. Te ingewikkeld. Vandaag even niet. Je kunt de smoesjes zo uittekenen.

Kosten AOV zzp

“Vaak spelen de kosten de grootste rol om niet een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten”, zegt Michel Verheij, oprichter van easeley. “Veel zzp’ers vinden de premies te hoog. Maar ze vallen daardoor in een enorm financieel gat als ze niet meer kunnen werken. Familieleden, partners en kinderen maken zich daar dan terecht zorgen over.”

De kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen ook hoog zijn, zegt Verheij. “Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, waarbij je tot je 65ste een bedrag uitgekeerd krijgt, dan wordt het inderdaad een duur verhaal. Maar zo is het natuurlijk nooit bedacht. Er zijn ook andere oplossingen.”

Zo begin je aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Start, zegt Verheij, eventueel samen met je partner met het maken van een overzicht van de kosten die doorlopen als je morgen niet meer kan werken. “Stel dat die vaste lasten 2.200 euro bedragen. Dan moet je nog boodschappen doen, nieuwe kleren kopen voor de kinderen, et cetera. Zeg dat je dan 3500 euro per maand nodig hebt.”

Dat is dus zo’n 40.000 euro per jaar. “Je kan ervoor kiezen om je dan voor vijf jaar te verzekeren voor dat bedrag. Dan kun je in elk geval voorlopig op dezelfde manier en op dezelfde plek blijven leven.”

Wat de maandpremie dan is bij een jaarlijkse uitkering van 40.000 euro? “Dan moet je denken aan zo’n 200 à 300 euro per maand. Dat is eenzelfde bedrag als je betaalt als je in loondienst bent. Je zou ook nog een wat lager bedrag kunnen verzekeren en zo minder premie betalen, omdat je daarnaast ook nog spaargeld hebt.”

Zzp’er arbeidsongeschikt

Door te kiezen voor een beperkt aantal jaar, houd je de maandelijkse premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering dus betaalbaar. “Vijf jaar is een voorbeeld, je kan natuurlijk ook voor iets langer of korter kiezen. Als je maar genoeg tijd hebt om de eerste klap te overleven en je aan te passen aan de nieuwe situatie.”

Want deze oplossing is dus maar voor een beperkt aantal jaren. “Je kan niet alles tot in lengte van dagen verzekeren”, zegt Verheij. “Als je niet tegen alle onzekerheden kan, moet je in loondienst gaan. Maar veel ondernemers zijn niet voor niets ondernemer. Ze zijn in staat om zich snel aan te passen aan nieuwe omstandigheden, zijn ondernemend en verzinnen dus vaak wel weer iets nieuws wat ze wel kunnen doen.”

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Easeley helpt je graag bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering die past bij jouw situatie. Wij denken graag met je mee en adviseren je op een laagdrempelige manier. Je bepaalt zelf een eigenrisicoperiode, het verzekerde bedrag en de uitkeringsduur.

? Klik hier om meer te lezen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering van easeley.

Recente berichten

Klaar met administratiestress? Zo houd je grip als zzp’er

| easeley, ZZP | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…
Colum Michel

Visie van Verheij | Verplichte AOV? Laat je niet gek maken

| AOV, easeley | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…

Deze juridische documenten heb je nodig als zelfstandige

| Algemene voorwaarden, easeley, ZZP | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…