Skip to main content

Belastingregels 2024: dit moet je weten als zelfstandige

Een nieuw jaar betekent nieuwe belastingregels. Voor zelfstandigen veranderen er in 2024 een aantal belangrijke zaken. Meest in het oog springt de lagere zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling, waardoor je over een groter deel van je winst belasting betaalt. In dit blogartikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

1. Lagere zelfstandigenaftrek & MKB-winstvrijstelling

In 2024 is de zelfstandigenaftrek 3.750 euro, een jaar eerder was dat nog 5.030 euro. Sinds 2022 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs afgebouwd naar 900 euro in 2027. Ook de MKB-winstvrijstelling daalt, naar 13,31 procent (in 2023 was dat 14 procent). Vanaf 2025 bedraagt de MKB- winstvrijstelling 12,7 procent. Door deze veranderingen betalen zelfstandigen over een groter deel van hun winst of inkomen belasting.

2. Kilometervergoeding zzp’ers omhoog

Veel zzp’ers gebruiken de privé auto voor zakelijke ritten. In 2024 mag je 23 cent per kilometer rekenen als bedrijfskosten op het moment dat je zakelijke kilometers maakt met je eigen auto. Eerder was dat nog 21 cent per kilometer. Goed om te weten: dat staat helemaal los van een eventuele kilometervergoeding die je met je opdrachtgever afspreekt.

3. Twee schijven in box 2

Als je een aanmerkelijk belang hebt in een vennootschap of coöperatie (bijvoorbeeld als je werkt vanuit een bv) moet je belasting betalen in ‘box 2’. Eerder was daarvoor één belastingtarief, maar sinds 2024 zijn dat er twee. Over de eerste 67.000 euro aan inkomsten per persoon betaal je 24,5 procent. Over het inkomen boven 67.000 euro betalen mensen 33 procent belasting.

4. Hogere algemene heffingskorting & arbeidskorting

Veel mensen die werken, hebben recht op de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Daardoor betaal je minder belasting. De hoogte ervan, hangt af van je inkomen. Zowel de arbeidskorting als algemene heffingskorting gaan in 2024 omhoog. Vooral werkenden met een jaarsalaris tot bijna 40.000 euro houden daardoor meer over.

5. Foutje gemaakt in inkomstenbelasting?

Het is nu in de wet opgenomen dat belastingplichtigen die kleine foutjes of vergissingen in de aangifte inkomstenbelasting hebben gemaakt, deze makkelijk achteraf kunnen herstellen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een aftrekpost die vergeten is. Belastingplichtigen en de Belastingdienst hoeven daardoor niet onnodig juridisch en formeel te communiceren om de aanslag inkomstenbelasting aan te passen.

Meer weten?

Meer lezen over de belangrijkste wijzigingen qua belastingen in 2024? Klik dan hier om naar het overzicht te gaan van de Rijksoverheid. Ook heeft de overheid rekenvoorbeelden gemaakt voor ondernemers, waarin voor meerdere inkomens te zien is hoe groot het belastingverschil is ten opzichte van 2023. Tot een inkomen van ongeveer 100.000 euro per jaar betaal je minder belasting, daarboven ga je meer betalen in vergelijking met vorig jaar.

Recente berichten

Colum Michel

Visie van Verheij | Hoe blijf je als ondernemer op het rechte pad?

| easeley | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…

Dit zijn de belangrijkste pensioenkeuzes: ‘Geen keuze is ook een keuze’

| easeley, Pensioen | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…

Waarom een AVB of BAV?

| AVB, BAV | No Comments
Door een bedrijfs­aansprakelijkheids­verzekering ben je gedekt tegen de schade die door jou of je werknemers wordt veroorzaakt. Als je spullen van een opdrachtgever beschadigt of…