Skip to main content

Met pensioen gaan moet je leren

In 2003 was nog maar 1 procent van de 60-plussers aan het werk, in 2020 is dat maar liefst 4 procent. Waarom? Om mee te tellen in de maatschappij of gewoon voor wat extra inkomen.

Als je denkt dat het lekker is om na je pensioenleeftijd niet meer te werken, niet meer elke ochtend je wekker te hoeven zetten en zelf te bepalen hoe je je dag doorkomt of wanneer je op vakantie gaat, dan kom je bedrogen uit. Met pensioen gaan moet je namelijk leren!

Werken na je pensioen

Er zijn talloze redenen waarom je na je pensioen aan het werk wilt blijven. Veel werkgevers hebben behoefte aan kennis en kunde, aan het ouderwetse arbeidsethos ‘afspraak is afspraak’, maar ook aan flexibiliteit. De meeste gepensioneerden willen geen fulltimebaan meer en vinden het leuk om alleen te komen als er werk is.

Stel je voor. Je gaat met pensioen en op de eerste dag, waar je lang naar hebt uitgekeken, zit je te bedenken hoe je die gaat invullen. Waarschijnlijk zal dat de eerste weken wel aardig lukken, maar er komt een periode waarbij de dagen heel lang duren als je geen leuke of zinvolle invulling hebt. Natuurlijk kunnen hobby’s daaraan bijdragen, maar niemand heeft een hobby voor 7 dagen in de week, 24 uur per dag. Velen zeggen na de eerste maanden: “Ik vind het helemaal niks en mijn omgeving merkt dat ook.”

Parttime actief

easeley kent een grote hoeveelheid ZP’ers die na een werkzaam leven nog flink actief zijn. Iemand brengt voor een snackbar tussen 12-13 uur broodjes rond bij klanten, een tandarts rijdt wekelijks voor een IT-bedrijf op en neer tussen Haarlem en Parijs, een accountant doet voor een paar kleine winkeltjes de boekhouding voor ‘weinig’ in plaats van € 125,- per uur. Bijlessen geven aan studenten en op een nieuwe plek bij je voormalige werkgever een andere functie vervullen is zomaar geregeld.

Als je niet in je oude omgeving aan het werk wilt of kunt, ga dan iets heel anders doen. Een timmerman kan prima huismeester worden in een verpleeghuis, de ander draait 2 dagen per week mee als parkeerwacht, een vrachtwagenchauffeur wordt parttimer in een bouwmarkt, een ander gaat fietsen repareren voor de plaatselijke wielerclub en weer iemand anders wordt receptioniste in plaats van haar oude functie als accountmanager. Veel gehoorde argumenten zijn: “Ik voel me weer gewaardeerd, ik blijf scherp en alert en ik zorg ervoor dat ik mijn partner niet ga haten.”

Meedraaien in de maatschappij

Met pensioen gaan wordt langzaam een achterhaald fenomeen. Wil je lekker rustig de hele dag doen waar je zin in hebt? Prima, maar de ervaring leert dat blijven meedraaien in de maatschappij, in welke rol dan ook, veel plezier en soms wat geld oplevert. Het is vaak makkelijker dan je denkt.

Recente berichten

orange

Collectieve zorgverzekering 2023 – easeley en Zilveren Kruis

| easeley, ZZP | No Comments
Collectieve zorgverzekering 2023 – easeley en Zilveren Kruis Collectiviteitnummer: 207087538 Kies voor een zorgverzekering via easeley. En profiteer van alle voordelen! Wij werken samen met…
2023

Mooie feestdagen, een fantastisch 2023!

| easeley, ZZP | No Comments
Een fantastisch 2023! Bij easeley eindigen we het afgelopen jaar met grote tevredenheid en niet alleen door de toename van klanten en omzet. Bij easeley zijn we namelijk…
easeley

easeley introduceert een hele goede AOV

| easeley, ZZP | No Comments
easeley introduceert een hele goede arbeidsongeschiktheidsverzekering easeley is trots om te melden dat we een samenwerking zijn aangegaan met arbeidsongeschiktheid verzekeraar Movir. Movir is al…