Skip to main content

Handige tips voor startende ondernemers! Risico’s, afdekken met bedrijfsverzekeringen tegen lage kosten.

Ondernemer worden kan iedereen, maar ondernemer zijn is een heel ander verhaal. Bij het bouwen van je eigen bedrijf komt namelijk heel wat kijken, zeker als je net begint.

1. Wanneer ben je voor de fiscus een ‘echte’ ondernemer?

De Belastingdienst doet dat ook wanneer je aan een aantal criteria voldoet, want je krijgt als zelfstandige best een hoop fiscale voordelen. Zo kijkt de fiscus naar de winst van je bedrijf, want als je telkens verlies lijdt of alleen maar weinig winst maakt, kan de fiscus denken dat er van echt ondernemerschap geen sprake is.

Ook als anderen bepalen hoe jij je werkzaamheden uitvoert, ontbreekt de zelfstandigheid en is er volgens de fiscus geen sprake van zelfstandig ondernemerschap.

En er wordt gelet op het aantal opdrachtgevers, want als je bijvoorbeeld over een jaar maar één klant hebt, dan kunnen ze dat beschouwen alsof je in loondienst bent. Duidelijke regels hierover ontbreken en dus wordt er vaak aangeraden om minimaal drie opdrachtgevers te hebben. Je mag maximaal 70 procent van je uren aan je grootste klant besteden en de rest van je uren dien je te werken voor je overige klanten.

Controleer voor de zekerheid of je aan deze eisen voldoet. Dat kan via de Ondernemerscheck .

2. Verstandig om een deel van je inkomsten opzij te zetten

Als werknemer krijg je een nettosalaris. De werkgever heeft de loonbelasting al ingehouden. Als zp’er ontvang je je inkomsten bruto en de fiscus heeft nog recht op een deel van dat geld. Reserveer daarom een gedeelte van het inkomen om aan je verplichtingen te kunnen voldoen. De regel is om ongeveer een derde van je omzet opzij te zetten.

3. Check alle aftrekmogelijkheden:

Wie door de fiscus als ondernemer wordt gezien, heeft recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek en andere fiscale kortingen, maar een voorwaarde is wel dat je voldoet aan het fiscale urencriterium van de Belastingdienst: 1225 gewerkte uren als ondernemer. Daaronder vallen ook niet-productieve uren, zoals tijd die je besteedt aan administratie of netwerken. Houd dus altijd een urenregistratie van je onderneming bij.

Vraag je boekhouder of belastingadviseur naar de andere fiscale kortingen waarmee jij als zp’er je voordeel kan doen. Voor meer informatie kun je terecht bij belastingdienst.nl.

4. Houd je administratie goed bij

Je moet regelmatig belastingaangifte doen en dus is het belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt. Daartoe ben je bij wet verplicht. Je moet ook je administratie 7 jaar lang bewaren.

Met je administratie heb je inzicht in de kosten en inkomsten van je onderneming. Daarvoor moet je de facturen die je uitschrijft en betaalt bijhouden. Zo moet je ook je agenda, kassabonnen en contracten bewaren en als je bijvoorbeeld de kosten van die nieuwe laptop wil opvoeren, dan moet je een bon laten zien.

Heb jezelf geen goed gevoel voor administratie, neem dan een boekhouder in de arm. Hij of zij weet welke kosten je wel of niet kan opvoeren en voor welke aftrekposten je in aanmerking komt.

Als jezelf al een basisadministratie aanlegt en daarmee de boekhouder minder werk bezorgt, ben je vaak goedkoper uit. Zo’n basis maak je zelf in een Excelbestand of je kiest voor online en mobiel boekhouden.

5. Kijk naar je noodzakelijke verzekeringen:

1 op de 4 zp’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) blijkt uit onderzoek en veel zp’ers vinden deze voorziening te duur.

Je bent echter vaak duurder uit als je een ongeluk of ziekte krijgt. Goed om te weten dat je als zp’er de premie van je inkomstenbelasting mag aftrekken waardoor de premie lager uitvalt.

Er zijn ook andere voorzieningen voor een AOV.  Je kunt je aansluiten bij een broodfonds (financieel vangnet voor en door ondernemers). De leden betalen elke maand een vast bedrag op een gezamenlijke rekening. Bij ziekte ontvang je elke maand een schenking van de andere leden. Kijk eens bij crowdsurance voor meer informatie.

Beroeps- & bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering; Risico’s en premies!

Belangrijk is de verzekering tegen schade aan derden en claims die je kunt krijgen voor gemaakte beroepsfouten. Hiervoor bestaan combinatiedekkingen die zowel de bedrijfs- als de beroepsaansprakelijkheid verzekeren tegen schappelijk premies. Veelal is dit opgenomen in de contracten die je sluit met opdrachtgevers, dus kijk goed naar de inhoud voordat je een verkeerde polis afsluit. Meer informatie is te lezen op www.easeley.nl en de kosten van deze verzekering.

Natuurlijk is het hebben van algemene voorwaarden van belang (opdrachtgevers weten dan tegen welke condities je werkt), het aanvragen van een btw-nummer, eventueel een auto van de zaak, laat goede overeenkomsten maken met heldere omschrijvingen en open een bankrekening. Vooral dit laatste is belangrijk, omdat je graag wil sparren met je bankier als het bijvoorbeeld even tegen zit.

Recente berichten

orange

Collectieve zorgverzekering 2023 – easeley en Zilveren Kruis

| easeley, ZZP | No Comments
Collectieve zorgverzekering 2023 – easeley en Zilveren Kruis Collectiviteitnummer: 207087538 Kies voor een zorgverzekering via easeley. En profiteer van alle voordelen! Wij werken samen met…
2023

Mooie feestdagen, een fantastisch 2023!

| easeley, ZZP | No Comments
Een fantastisch 2023! Bij easeley eindigen we het afgelopen jaar met grote tevredenheid en niet alleen door de toename van klanten en omzet. Bij easeley zijn we namelijk…
easeley

easeley introduceert een hele goede AOV

| easeley, ZZP | No Comments
easeley introduceert een hele goede arbeidsongeschiktheidsverzekering easeley is trots om te melden dat we een samenwerking zijn aangegaan met arbeidsongeschiktheid verzekeraar Movir. Movir is al…