Skip to main content

Dit zijn de kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt altijd afgestemd op je beroep en dus is er geen vaste prijs. Sommige beroepsgroepen zijn nou eenmaal risicovoller, waardoor potentiële schadeclaims hoger liggen. Wel zijn er altijd een aantal factoren waar rekening mee wordt gehouden en kunnen we een aantal standaard constructies uitleggen. 

Premie beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

Een werktuigbouwkundige die een technische fout maakt in een berekening kan meer schade opleveren dan een tekstschrijver die folders maakt. En dus betaalt de werktouwbouwkundige een hogere premie voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan de tekstschrijver. 

Het is daarom op voorhand lastig te zeggen hoe hoog de maandelijkse of jaarlijkse premie exact is. De kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering worden onder meer bepaald door de volgende elementen:

 • Welke beroepsgroep vertegenwoordig je?
 • Hoe groot is daar het risico?
 • Hoeveel ervaring heb je?
 • Heb je medewerkers in dienst?
 • Wat is je jaaromzet? 
 • Wat is de hoogte van de verzekerde bedragen?
 • Hoe hoog is het eigen risico?
 • Zijn je algemene voorwaarden goed?

Gebruikelijke dekkingen en premies

Omdat de beroepen verschillen, variëren ook de bedragen die afgedekt moeten worden. Maar de meest gebruikelijke dekkingen zijn:

 • € 500.000,- per gebeurtenis en € 1.000.000,- per verzekeringsjaar.
 • € 2.500.000,- per gebeurtenis en € 5.000.000,- per verzekeringsjaar.

Voor de zwaardere beroepen wordt meestal gekozen voor:

 • € 5.000.000, – per gebeurtenis en € 10.000.000, – per verzekeringsjaar.

Premies bij deze standaard constructies variëren van € 650,- tot € 2.500, – per jaar, afhankelijk van de verzekerde bedragen, je beroep en het gekozen eigen risico.

Lage premie bij collectief contract

Ook zijn er aanbieders, zoals easeley, die vanuit een collectief contract certificaten van verzekering aanbieden. De verzekerde bedragen zijn hetzelfde als hierboven, maar de premie is aanzienlijk lager. Dat komt, omdat je met een aantal verzekerden de premie draagt en de verzekerde bedragen deelt. 

Want laten we eerlijk zijn: dat de kans op schade is heel erg klein en bij sommige opdrachtgevers zelfs nihil, omdat je vrijwel nooit eindverantwoordelijk bent voor een opdracht. 

De premie bij zo’n collectief contract varieert van € 350,- tot € 550, – per jaar, afhankelijk van de verzekerde bedragen en je beroep. Bij easeley is er geen sprake van eigen risico, poliskosten en assurantiebelasting.

 

Beroepen collectief contract

Deze collectieve contracten zijn een andere benadering van verzekeren. Bij easeley weten we dat het niet altijd om miljoenenclaims gaat en de algemene voorwaarden van je bedrijf over het algemeen al een goede bescherming bieden. 

Deze verzekering geeft daarom een goede dekking voor de beroepen ICT’er, PR & Marketing adviseurs, Management Consultants, HRM & Finance en de overige beroepen in de zakelijke dienstverlening.

 

Combinatie met bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt vaak gecombineerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (voor dekking van fysieke schade aan spullen en personen). Een combinatie heeft als voordeel dat je beide dekkingen op één polis hebt en je bij een claim maar met een verzekeraar te maken hebt.

Klik hier om meer te lezen over een combinatie van beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid.

Recente berichten

Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid zelfstandigen wordt 195 euro per maand

| arbeidsongeschiktheid, easeley, ZZP | No Comments
Het is al jaren onderwerp van gesprek onder zelfstandigen: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze maand is het wetsvoorstel daarvoor gepubliceerd. Vind hier de belangrijkste punten over…
Colum Michel

Column Michel | Weet welke grenzen je kan passeren op vakantie

| easeley, ZZP | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Weet welke…