Skip to main content

De kosten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen je aangenaam verrassen.

Veel zelfstandig ondernemers hebben de overtuiging dat een AOV onnodig duur is. Er zijn immers genoeg voorbeelden van collega-ondernemers waarbij maandpremies van € 500,- en hoger niet ongebruikelijk zijn. Zeker wanneer je je als ondernemer uitsluitend laat leiden door de aanbevelingen van de verzekeraar, zullen dergelijke bedragen eerder regel dan uitzondering zijn.

Er zijn echter een aantal belangrijke factoren waarmee je als ondernemer flink kunt besparen door zelf het heft in handen nemen en de AOV echt af te stemmen op wat het beste past qua dekking en qua premie. Je kunt hierbij als uitgangspunt nemen datgene te verzekeren wat in elke geval nodig is om je te voorzien van een inkomen tijdens de periode van herstel. Bedenk hierbij dat veruit de meeste arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen binnen 5 jaar weer als volledig arbeidsgeschikt worden beoordeeld.

Daarnaast hoeft het ook niet persé noodzakelijk te zijn je volledige inkomen uitgekeerd te krijgen bij arbeidsongeschiktheid. Zeker wanneer je tijdelijk niet kunt werken, bijvoorbeeld omdat jezelf een buffer hebt om de eerste klap op te vangen. Belangrijkste is in dat geval dat alle vaste lasten ook op de langere termijn betaald kunnen worden. Wanneer er een partner is met inkomsten zijn er wellicht mogelijkheden goede afspraken over maken over wie wat opvangt bij arbeidsongeschiktheid. Door met bovengenoemde factoren welbewust om te gaan bij het afsluiten van een AOV kunnen de kosten al snel met 50% tot zelfs 80% worden gereduceerd.

De kosten van een AOV kun jezelf bovendien eenvoudig beïnvloeden door onder meer met de volgende gegevens te variëren:

  • De eigen risicoperiode (het aantal dagen dat je moet wachten voordat de verzekering gaat uitkeren);
  • Het arbeidsongeschiktheidspercentage (bij welk percentage arbeidsongeschiktheid wil je dat de verzekering gaat uitkeren);
  • Hoelang wil je dat de verzekering uit gaat keren wanneer je onverhoopt arbeidsongeschikt raakt;
  • Wil je dat de uitkering (en daarmee ook de premie) jaarlijks geïndexeerd wordt;
  • Wil je psychische klachten wel of niet meeverzekeren

Enkele voorbeelden:

Een consultant van 40 jaar wil bij arbeidsongeschiktheid 3000,- netto ontvangen. Eindleeftijd uitkering 67 jaar en een eigen risicoperiode van 30 dagen. Maandpremie € 129,67.

Een timmerman van 37 jaar wil bij arbeidsongeschiktheid 2500,- netto te besteden hebben. Eindleeftijd 67 jaar. Eigen risico 30 dagen. Maandpremie € 166,68.

Eenvoudig zelf eens een berekening maken? Dat kan via onderstaande link:

https://www.vezaverzekeringen.nl/onze-ondernemers-verzekeringen/easeley-aov/

Liever wat hulp bij het berekenen en of het afsluiten van uw AO? Neem dan contact op met easeley via de chat of mail. easeley heeft een partnerschap met VEZA-verzekeringen voor het adequaat inregelen van je aanvraag, een offerte of rekenvoorbeelden.

Recente berichten

Dit staat er in het Hoofdlijnenakkoord over zzp’ers en ondernemers

| easeley, ZZP | No Comments
In het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB staan de nodige plannen die impact kunnen hebben op zzp’ers en ondernemers. Zo worden de financiële…
Colum Michel

Visie van Verheij | Verzekeren is geen hogere wiskunde

| easeley, Verzekeringen, ZZP | No Comments
In de ‘Visie van Verheij’ schrijft Michel Verheij, oprichter van easeley, maandelijks over ondernemerschap en alle aspecten die daarbij komen kijken. Deze week: Verzekeren is…

Klaar met administratiestress? Zo houd je grip als zzp’er

| easeley, ZZP | No Comments
Veel zzp’ers hebben de laatste weken weer hun schoenendozen met bonnen over de schutting van de boekhouder gegooid voor de inkomstenbelasting. Of ze waren dagen…